Eind december: de tijd van de lijstjes! Ze zijn overal… Lijstjes van de meest beluisterde popmuziek van 2021, van de foodtrends van dit jaar, van de beste boeken, van de uitgedeelde restaurantsterren, en zelfs van – helaas – alle evenementen die niet doorgingen in 2021. We worden platgegooid met meten en lijstjes. Er is zelfs een boek uitgekomen over lijstjes, quantificeren en meten. De Meetmaatschappij van Berend van der Kolk bepleit verstandig omgaan met meten; per slot van rekening is meten per definitie een reductie van de werkelijkheid. Gezien Nederlands collectieve meetobsessie hebben wij van fanofEM natuurlijk ook gemeten dit jaar, om jullie – onze trouwe lezers – in deze lijstjesmaand ook te kunnen verblijden met een mooi overzicht: hier het lijstje van de meestgelezen posts van 2021!
Veel (her)leesplezier!

1. Anafylaxie deel 2 – Cortico’s: grandioos of waardeloos?

Auteur: Simone Anna Kooistra, ANIOS SEH

Reviewer: Sander Manders, SEH-arts KNMG, FACEM, FRCEM

Nadat in deel 1 van het tweeluik over anafylaxie de epidemiologie, pathofysiologie, symptomatologie, risicofactoren en behandeling van anafylaxie waren besproken, is in deel 2 een prachtig overzicht gegeven van de literatuur die zich buigt over de vraag: is er bewijs voor het toedienen van corticosteroïden bij anafylaxie om de kans op een bifasische reactie te verminderen? We doen het (heel) vaak, maar lees hier nog eens terug of het echt bewezen nuttig is om cortico’s te geven bij de volgende patiënt die jij op de SEH ziet met anafylaxie.

2. Het Leriche syndroom, een witte raaf op de SEH

Auteurs: Riemke Mars, ANIOS SEH en Elize Visser, ANIOS SEH 

Reviewer: Hester Ticheler, SEH-arts KNMG 

Het Leriche syndroom is een occlusie van de aorta-iliacale vaten en komt weinig voor. Echter, het is een diagnose die je niet wilt missen, gezien de hoge mortaliteit en morbiditeit geassocieerd met de veroorzaakte grootschalige ischemie. Wil je de kans op het missen van het Leriche syndroom verkleinen door een mooie samenvatting van de symptomen, risicofactoren, classificatie, diagnose en behandeling te lezen? Leer hier hoe je die witte raaf vangt!

3. N-acetylcysteïne bij een paracetamol intoxicatie – deel 2: kan het simpeler en korter?

Auteurs: Loes Hegeman, ANIOS SEH en Svenja Haak, AIOS SEH

Reviewers: Peter ter Horst, ziekenhuisapotheker en Cara Jager, SEH-arts KNMG en toxicoloog ERT io

We zien regelmatig patiënten met paracetamol intoxicaties op onze SEH’s. Hoe ziet het NAC-regime bij een acute paracetamol intoxicatie eruit in jouw ziekenhuis? Interessant genoeg bestaan er internationaal behoorlijke verschillen tussen dergelijke behandelprotocollen. De vraag rijst dan ook: zouden we afkunnen met een simpeler en korter protocol, en met een lagere NAC-dosering? Voordelen zouden kunnen zijn: minder bijwerkingen, minder arbeidsintensief, goedkoper, en natuurlijk een kortere somatische opnameduur. Lees er hier meer over en fris zo meteen je basiskennis over paracetamol en NAC weer eens op!

En meer, natuurlijk!

Naast deze top 3 waren er natuurlijk nog veel meer superinteressante posts te lezen dit jaar! Zo was er het Top EM literature overzicht 2019-2021 met een serie artikelen die eigenlijk alle hulpverleners werkzaam in de acute geneeskunde gelezen zouden moeten hebben, de overzichtelijke updates van de Nederlandse Reanimatie Richtlijn voor zowel volwassenen als kinderen, en passeerden heel verschillende emergency medicine onderwerpen de revue, zoals POCUS voor pneumothorax, flumazenil, en kreeg de post over aortadissectie uit 2019 een mooi vervolg. Kortom: een interessant en divers jaar.

Heel veel dank aan alle auteurs, reviewers en natuurlijk bezoekers/lezers van fanofEM. Jullie maken fanofEM mogelijk!

Tot slot

Als laatste, aan al onze lezers: zoals eerder gezegd zouden we het heel leuk vinden om ook een bijdrage/idee voor een post van jou te ontvangen! We denken natuurlijk graag met je mee, stuur ons vooral een mailtje: mail@fanofem.nl.

Doe je mee? Zo kunnen we in 2022 onze collega’s op de SEH en daarbuiten met nog meer mooie, leerzame en prikkelende posts verblijden! 

Fijne jaarwisseling!

Namens Team fanofEM:
Leonie Geut
Cara Jager
Jeroen Veldhuis
Maartje Melse & Britt van der Kolk

Pin It on Pinterest

Share This