Toxicologie is één van onze speerpunten en inmiddels een vast onderdeel binnen onze opleiding tot SEH-arts. Iedere AIOS maakt één keer per jaar een protocol over een intoxicatie, aan de hand van het acronym PIRAATT (Primaire opvang, Identificatie agens & antidotum, Risico-inschatting, Absorptie verminderen en eliminatie bevorderen, Aanvullend onderzoek, Therapie en Traject). Hierbij duiken we o.a. helemaal in het werkingsmechanisme van de stof en doen we praktische aanbevelingen voor de behandeling.

Deze keer het protocol over een van de meest voorkomende intoxicaties: paracetamol. Hoe wordt paracetamol en acetylcysteïne precies gemetaboliseerd? Weet jij of het zin heeft om een paracetamol-spiegel binnen 4 uur na inname te bepalen? Kan er nog betrouwbaar PCM-spiegel gemeten worden als je al met acetylcysteine bent gestart? En heeft starten met acetylcysteine nog zin als de eerste 8 uur voorbij zijn? Alle antwoorden hierop en meer vind je in dit toxicologie protocol “Acute geïsoleerde orale paracetamolintoxicatie bij volwassenen”.

Voel je vrij om zaken uit dit protocol over te nemen in je eigen lokale protocol. Voeren jullie een totaal ander beleid? We zijn erg nieuwsgierig, laat dan vooral een reactie achter.

 

 

 

 

 

Auteurs:
Britt van der Kolk, AIOS SEH
Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG


Reviewers:
J. Bouwhuis, Internist-Acute Geneeskunde
Peter ter Horst, Ziekenhuisapotheker
Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This