Hoe word je effectiever én gelukkiger?

Een veelzijdige en veeleisende baan, al je ambities waarmaken, een (jong) gezin, tijd voor je familie en vrienden, tijd en energie voor je passies… Het klinkt als een recept voor een burn-out. Of als een als een zoektocht naar de Heilige Graal. Of is het toch mogelijk? Ja? Hoe combineer je dat dan allemaal?

Ik heb niet de pretentie dat ik deze vraag voor jou kan beantwoorden. Ik heb de Heilige Graal zelf ook (nog) niet gevonden, maar ik heb wel het idee dat ik nu weet in welke windrichting ik moet zoeken.

 

Hoe heb ik de koers gevonden?

Op mijn zoektocht naar een effectief én gelukkig leven ben ik boeken gaan lezen en workshops gaan volgen. De onderwerpen varieerden van burn-out tot effectief timemanagement. Vaak geschreven en gegeven door dokters, managementgoeroes en filosofen. Het meest opvallende vond ik dat ik, ondanks de verschillende invalshoeken, toch steeds weer dezelfde aanwijzingen tegenkwam. En toen ik paar maanden geleden het boek “The 7 habits of highly effective people” van Stephen Covey las vielen alle puzzelstukjes van de afgelopen jaren op zijn plek. Hij beschrijft zeven eigenschappen, zeven gewoontes die je kunnen helpen. Het je eigen maken van deze gewoontes zal leiden naar de Heilige Graal: een effectief én gelukkig leven.

Of ik dat ideaal ooit volledig zal bereiken weet ik niet, maar het is wel een ideaal om naar toe te werken. Ik merk dat de kleine stapjes die ik gemaakt heb, me al veel gegeven hebben. De komende tijd zal er met enige regelmaat een blog verschijnen waarin ik uitleg hoe deze strategie mij nieuwe inzichten heeft gegeven.

 

Groeien naar succes

De zeven eigenschappen die Covey beschrijft nemen ons mee van afhankelijkheid (dependence) naar onafhankelijkheid (independence) en uiteindelijk naar wederzijdse afhankelijkheid (interdependence). Dit is een continu groeiproces.

Afhankelijke mensen (dependent people) hebben anderen nodig om hun doel te bereiken. Onafhankelijke mensen (independent people) bereiken hun doel op eigen kracht. Mensen die goed besef hebben van wederzijdse afhankelijkheid (interdependent people) combineren hun eigen inzet en kracht met die van anderen om tot het grootste succes te komen.

De eerste drie eigenschappen zijn gericht op het ontwikkelen van onafhankelijkheid (behalen van overwinningen op jezelf), de volgende drie richten zich op het aan kunnen gaan van wederzijdse afhankelijkheid (samenwerken). De zevende en laatste eigenschap zorgt ervoor dat je kunt blijven groeien en ontwikkelen.

De zeven eigenschappen

  1. Wees proactief
  2. Begin met het einde voor ogen
  3. Belangrijke zaken eerst
  4. Denk win-win
  5. Eerst begrijpen… dan begrepen worden
  6. Synergie
  7. Houd de zaag scherp

 

 

Volgende week volgt in het tweede deel van deze serie de eerste stap in hoe je effectief én gelukkig kan zijn.

Meer weten?

Boeken:

  • Stephen Covey – The 7 habits of highly effective people
  • Jan Kuipers, Ben Tiggelaar – De kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat

 

Auteur: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG en Leonie Geut, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This