Vorige week hebben we een introductie gegeven op het boek  “The 7 habits of highly effective people” van Stephen Covey. De strategie die Covey schetst bestaat uit 7 eigenschappen die je helpen in je persoonlijke ontwikkeling én professionele groei. Deze week is het tijd om je mee te nemen in wellicht de eerste stap op weg naar een effectiever en gelukkiger leven.

Wees proactief

Hier heb je meteen de belangrijkste eigenschap te pakken! Alle andere eigenschappen van effectief leiderschap zijn namelijk afhankelijk van je proactiviteit. Proactiviteit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en keuzes. Je kiest zelf hoe je met bepaalde situaties omgaat. Je gedrag en gevoel zijn dus afhankelijk van jouw beslissing en niet van de omstandigheden. Reactieve mensen daarentegen laten zichzelf juist sterk beïnvloeden door de omstandigheden. Ze lijken daardoor slachtoffer te zijn van de situatie. Het lijkt alsof ze geen keuze hebben en daarmee geen verantwoordelijkheid hebben in hoe ze met de situatie omgaan.

Reactief model

Proactief model

Bij proactieve mensen bestaat er dus ruimte tussen stimulus en respons. Als je beseft dat JIJ kunt KIEZEN welke respons je op een stimulus geeft, dan ben je geen speelbal van je omgeving meer. Je acties en reacties zijn immers een bewuste keuze. Meer bewustwording en grip op situaties verlagen bovendien je stressniveau doordat je zelf de baas bent en je niet laat leven. Een proactieve houding is ook een van de principes van mindfulness: er zit ruimte tussen stimulus en respons.

Kortom: je hebt een keuze!

Betrokkenheid en invloed

Door eens goed te kijken naar waar je het meeste energie insteekt, word je je meer bewust van je proactiviteit. Covey beschrijft hiervoor een cirkel van betrokkenheid en een cirkel van invloed.

Binnen de cirkel van betrokkenheid (alles waar jij mee te maken hebt, maar weinig invloed op hebt), heb je een cirkel van invloed (alles waar jij daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen). Voorbeelden van zaken binnen je cirkel van betrokkenheid zijn: het weer, de jeugdwerkloosheid, de nieuwe president van de Verenigde Staten, personeelstekort op je werk, etc. Het heeft geen zin om (negatieve) energie te steken in dingen waar je geen invloed op hebt. Je kunt je beter richten op de dingen waar je wél invloed op hebt. Dat zorgt voor positieve energie, waarmee je je cirkel van invloed zelfs vergroot!

Reactieve mensen steken hun energie in negatieve dingen waar ze geen invloed op hebben. Dit geeft negatieve sfeer en ze steken hun energie veel minder in dingen waar ze wél invloed op hebben. Daardoor verwaarlozen ze hun cirkel van invloed en dit leidt tot het kleiner worden van hun cirkel van invloed. Dus stop met klagen en oordelen en kijk waar jij iets positiefs kan bijdragen.

Verder lezen?

Blog:

Boeken:

  • Stephen Covey – The 7 habits of highly effective people Jan Kuipers,
  • Ben Tiggelaar – De kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat

 

 

Auteur: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG en Leonie Geut, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This