Evidence Based Medicine (EBM), daar zouden we ontzettend goed in moeten zijn. EBM is het toepassen van de best beschikbare literatuur in de klinische praktijk. Het is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen voor individuele patiënten. Hierbij is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied. En dat je deze studies op een juiste manier kan interpreteren. Dat is echter een hele uitdaging.

 

Duncan Bootland is een Emergency Medicine Consultant in Brighton en ook werkzaam bij de Helicopter Emergency Medical Service. Hij laat in onderstaande podcast zien hoe je op de hoogte kan blijven van de laatste ontwikkelingen en waar je op moet letten als je een studie op je juiste manier wilt interpreteren.

 

 

 

 

 Key points:

 

  1. Verdiep je in EBM. Het is erg belangrijk om voldoende kennis te hebben van EBM, hierdoor kan je de literatuur op een goede manier interpreteren. Dat kan in de vorm van een boek of een goede cursus. Daarnaast is het erg belangrijk dat je je opgedane kennis onderhoudt door het regelmatig te oefenen en toe te passen.
  2. Zorg dat je kritisch blijft. Als je literatuur leest of je leest een blog van iemand over een bepaalt artikel, maak dan voor jezelf een critical appraisal en vorm je eigen oordeel.
  3. Je kan niet alles lezen! Gebruik handige tools zoals blogs en twitter of bijvoorbeeld de New England Journal of Medicine Journal Watch (hierbij krijg je iedere week een beperkt aantal artikelen in je mailbox binnen jouw interessegebied).
  4. Wees efficiënt. Voor een efficiënte manier van lezen kan je je tijdens het lezen beperken tot het laatste deel van de introductie (hier wordt vaak de onderzoeksvraag besproken), de methode en de resultaten.
  5. Observationele studies en cohort studies kunnen zeer waardevol zijn, ook al zijn het geen Randomised Controlled Trial’s (RCT). Er zijn situaties waarbij een aandoening zeer zeldzaam is of wanneer het niet geven van een behandeling onethisch is en een RCT niet mogelijk is. Dan kunnen observationele studies en cohort studies je verder helpen.
  6. Kijk kritisch of je de resultaten van een studie kan toepassen op de populatie in jouw eigen ziekenhuis. Realiseer je daarbij dat er niet veel studies zullen zijn die precies op jouw specifieke patiëntenpopulatie toepasbaar zijn. Houdt hier rekening mee bij het interpreteren van de resultaten.
  7. Reduceer de resultaten tot de balangrijkste elementen. Therapeutische studies: absolute risico reductie (ARR) en het number needed to treat (NNT). Diagnostische studies: sensitiviteit, specificiteit, likelihood ratio’s.
  8. Er moeten voldoende patiënten in een studie opgenomen zijn. Let er op of er een poweranalyse is gedaan. Kijk daarnaast waarop deze poweranalyse gebaseerd is en of er reëele uitkomsten zijn gebruikt.
  9. Negeer niet de negatieve studies. Als er geen statistische significantie wordt bereikt kunnen de uitkomsten nog wel degelijk  klinisch relevant zijn.
  10. Vorm altijd je eigen conclusie. Doe dit voordat je de conclusie van de auteurs gelezen hebt. En maak altijd je eigen critical appraisal voordat je een conclusie overneemt van een collega, een blog of van twitter.

 

 


Auteur: Duncan Bootland, EM Consultant, Brighton and Sussex University Hospitals & Helicopter Emergency Medical Service

 

Reviewer: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG en Leonie Geut SEH-arts KNMG

 

 

Pin It on Pinterest

Share This