Welkom bij de derde editie van de literatuur update.

GAME CHANGER?

Advanced reperfusion strategies for patients with out-of-hospital cardiac arrest and refractory ventricular fibrillation (ARREST): a phase 2, single centre, open-label, randomised controlled trial

Yannopoulos D, Bartos J, Raveendran G et al.
Lancet 2020;396(10265):1807-1816.

ECMO als standaard behandeling bij out-of-hospital cardiac arrest en refractair ventrikelfibrilleren? De ARREST studie is na de eerste interim-analyse om ethische redenen stopgezet omdat bleek dat er een significant groot overlevingsvoordeel was bij de ECMO-arm van de studie. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

NICE TO KNOW

The BUSCOPAN study: a randomized-controlled non-inferiority trial of a continuous butylscopolamine infusion versus placebo in patients with a renal colic not responding to oral non-steroidal anti-inflammatory drugs. 

Weltings S, Buddingh KT, van Diepen DC et al.

World J Urol 2020. Online ahead of print

Er is geen evidence voor Buscopan bij een niersteenkoliek. Dat wist u en uw collega’s natuurlijk al lang, maar alsnog wordt dit middel veel gebruikt. Het is ook opgenomen in de Richtlijn Nierstenen (2014). Deze RCT van Nederlandse bodem is leuk om door te lezen en te bespreken bij uw volgende discussie met de uroloog.

Ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde besteedde aandacht aan deze studie: “Butylscopolamine voegt niets toe bij niersteenkoliek”.

Zie ook fanofEM blogpost:

MedBox Buscopan (infographic)

100% NL

Optimal anatomical location for needle chest decompression for tension pneumothorax: A multicenter prospective cohort study

Nasim Azizi, Ewoud ter Avest, Amber Hoek, Yvonne Admiraal-van de Pas, Petra Buizert, Diane Peijs, Ingvar Berg, Arthur Rosendaal, Tom Boeije, Vincent Rietveld, Tycho Olgers, Jan ter Maaten

Injury 2021;52(2):213-218.

Deze publicatie in Injury is van ons eigen Pocus Research in Dutch Emergency Departments (PRIDE) consortium. De ATLS adviseert sinds de laatste update dat een spanningspneumothorax het beste mid-axillair in plaats van mid-claviculair ontlast kan worden. Het PRIDE consortium laat een ander ultrasound-based geluid horen.

MUST READ

A Randomized Trial Comparing Antibiotics with Appendectomy for Appendicitis

The CODA Collaborative

N Engl J Med 2020;383:1907-1919

De afgelopen jaren is veel geschreven over antibiotische behandeling voor appendicitis. Deze Amerikaanse, ruim opgezette studie is de laatste toevoeging aan de literatuur over dit onderwerp. Appendicitis is dagelijkse kost op de SEH, dus het is belangrijk om up to date te blijven om de juiste informatie aan onze patiënten te kunnen geven.

De CODA-onderzoeksgroep heeft hun studieresultaten samengevatten in deze infographic.

Meer lezen?

Wij schreven eerder al een blog over een meta-analyse over dit onderwerp uit 2016: “Antibiotica vs appendectomie bij acute niet-geperforeerde appendicitis”. De FOAMed blogsite Broome Docs geeft een mooi overzicht van de existing evidence tot nu toe, inclusief de CODA-studie.

GUIDELINE

APLS richtlijnen applicatie

Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen

Geen nieuwe richtlijn. Wel handig nieuws. De Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen heeft het APLS compact boekje in een handige en overzichtelijke app gestopt. Beschikbaar voor Apple en Android.

Apple

Android

 

Deze editie is gemaakt door: Luuk Wansink, Dennis Barten, Caroline Hoogerheide, Britt van der Kolk, Peter Veldhuis, Jeroen Veldhuis, Rob Verdonschot en Hermien Gaasbeek

 

Pin It on Pinterest

Share This