Ben jij ook zo toe aan het einde van deze coronapandemie? Merk je dat je werk (te) veel van je vraagt? Voel je je toenemend vermoeid, heb je moeite met ontspannen of slapen? Ben je aan het einde van je Latijn? Dan ben je zeker niet de enige.

Zorgprofessionals, die bekend staan om hun enorme toewijding aan patiëntenzorg en hun werk an sich, zijn de afgelopen maanden behoorlijk op de proef gesteld. Niet alleen is de aard van ons werk veranderd en missen velen met name het directe patiëntencontact, maar ook de intensiteit is flink toegenomen door heftigere casuïstiek, extra diensten, zieke collega’s en minder tijd voor administratieve taken. Daarnaast biedt de huidige samenleving ons steeds minder ruimte om in onze vrije tijd te ontspannen middels sport, vrienden, familiebezoek of reizen. En voor degenen met kleine kinderen of een zieke naaste komen er vaak nog extra zorgen bij.

Velen van ons staan regelmatig voor de keuze tussen het uitvoeren van hun werk als zorgverlener en het beschermen van zichzelf en hun naasten. We ervaren momenteel toegenomen stress en werkdruk, zorgen omtrent veiligheid van onszelf en familie, maar ook verdriet om verlies van patiënten door COVID-19. De COVID-19 pandemie heeft de druk op de acute zorg verder doen toenemen en daarmee ook het aantal zorgprofessionals vergroot dat lijdt onder vermoeidheid en symptomen van burn-out.

Medewerkers in de acute zorg hebben een reeds bekend verhoogd risico op het ontwikkelen van burn-out. Klachten kunnen zich uiten in slaapproblemen, onvermogen om te ontspannen, tekort aan energie en toegenomen emotionele uitputting. Artsen met klachten van burn-out maken significant meer fouten en zijn vaak cynischer ten aanzien van hun werk en hun patiënten. Daarnaast kunnen ze minder goed voor zichzelf en hun naasten zorgen en is burn-out onder andere geassocieerd met toegenomen middelenmisbruik.

Helaas heerst er onder zowel artsen als verpleegkundigen een taboe op het onderwerp en zullen de meesten van ons niet snel toegeven zich overweldigd, uitgeput of overbelast te voelen. De meesten zetten gewoon de schouders eronder en ploeteren door, omdat ze het onderdeel van hun werk en verantwoordelijkheid achten om eerst voor anderen te zorgen, alvorens aan zichzelf te denken.

Hoe het tij te keren

Zonder interventie is het niet ondenkbaar dat de COVID-19 pandemie een tweede pandemie zal veroorzaken: burn-out onder zorgprofessionals. Nu is dan ook de tijd om te investeren in het welzijn van artsen, verpleegkundigen en andere zorgcollega’s. Tijdens onze enorme toewijding en inspanning in deze pandemie mogen we niet vergeten om te zorgen voor onszelf en onze collega’s.

Hoewel er reeds een grote hoeveelheid aan algemene bronnen beschikbaar is op het gebied van veerkrachtigheid en bewustwording (mindfulness), is er weinig toegespitst op zorgprofessionals met een acuut profiel. Samen met de Britse neurowetenschapper Phil Dobson hebben we een gratis en overzichtelijke reeks video’s gecreëerd met praktische tips, technieken en strategieën voor zorgprofessionals in de “BrainWorkshop Lab”. Wekelijks wordt een nieuwe video gepubliceerd op de site van CODA en op #WellnessWednesday gedeeld via het Twitter-account van CODA (@codachange).

Hopelijk kunnen deze video’s bijdragen aan het herstellen van jouw veerkracht, je helpen om te gaan met stress, het verbeteren van je slaap en het behouden van zowel je fysieke als je geestelijke welzijn. Alle video’s zijn ook al te bekijken via de library van de BrainWorkshops website, neem snel een kijkje!

Bekijk alle video’s van


Auteurs:
Noortje Dorscheidt, AIOS Spoedeisende Geneeskunde Dijklander Ziekenhuis en
dr. Barbra Backus, SEH-arts KNMG Erasmus Medisch Centrum

 

Oprichter BrainWorkshops Lab: Phil Dobson, neurowetenschapper; Londen, Verenigd Koninkrijk

 

Deze post werd initieel geplaatst op de website van CODA. Om de verspreiding van dit belangrijke initiatief te vergroten onder onze Nederlandse collega’s, werd de post door de auteurs naar het Nederlands vertaald en op deze site geplaatst.

Coverfoto: Karolina Grabowska via Pexels

Pin It on Pinterest

Share This