Een peritonsillair abces is een complicatie die als gevolg van een tonsillitis kan ontstaan. Het bevindt zich tussen het tonsilkapsel en de wand van de pharynx. Wanneer het abces onbehandeld blijft kan het ernstige gevolgen hebben: uitbreiding naar een parapharyngeaal- of retropharyngeaal abces of zelfs een mediastinitis. Het op tijd ontlasten van het abces is daarom essentieel.

 

Tips and Tricks:

  • Laat de patiënt zelf een laryngoscoop in de mond vasthouden tijdens de behandeling. Zo profiteer je van direct licht en maximaal zicht.
  • Een handig hulpmiddel tijdens het aspireren van het abces is het afknippen van het beschermdopje van de naald waarmee je prikt. Knip het dopje 1-1.5 cm onder de tip af en schuif het daarna weer over de naald terug. Het voorkomt dat je te diep prikt en eindigt in de a. carotis interna.

Nieuwsgierig? Lees hier het protocol over het peritonsillair abces.

 

Auteurs: Britt van der Kolk, AIOS SEH en Joris Datema, AIOS SEH

 

Reviewer: Bas Rinia, KNO-arts en Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This