MUST-READ

Als een patiënt die vitamine K-antagonisten gebruikt een ernstige bloeding heeft, is 4-factoren concentraat de hoeksteen van de behandeling. Gewoonlijk wordt de benodigde dosis berekend aan de hand van de INR en het gewicht; een tijdsintensieve klus. In dit Nederlandse multicenteronderzoek werd onderzocht of een vaste (fixed) dosis 4-factoren concentraat even effectief is als een berekende (variabele) dosis. Hoewel de studie  uiteindelijk onvoldoende gepowerd was, had de fixed dosis groep een kortere door-to-needle tijd en was de verlaging van de INR vergelijkbaar in beide groepen. Verder onderzoek is nodig, maar het is heel goed mogelijk dat de fixed dosis van 4-factoren concentraat de toekomst is.

Fixed Versus Variable Dosing of Prothrombin Complex Concentrate for Bleeding Complications of Vitamin K Antagonists—The PROPER3 Randomized Clinical Trial

GUIDELINES

Het doel van deze richtlijn is het goed laten verlopen van de overgang van prehospitale setting naar het ziekenhuis voor patiënten die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden of zijn. Dit alles om de kans op goede overleving te vergroten met optimale patiëntveiligheid en efficiëntie.

Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar ziekenhuis

NICE TO KNOW

Op de SEH varen wij bij traumapatiënten veelal op de NEXUS-criteria of Canadian C-spine Rule. Maar hoe informatief is die ‘midline tenderness’ van de cervicale wervelkolom nu eigenlijk? J Scott Delaney en collega’s uit Oman voerden een prospectieve studie uit onder 478 non-trauma patiënten op de SEH. En wat bleek? Maar liefst 60% van de patiënten ervoer gevoelige palpatie van de cervicale midline. Een onderzoek dat niet meteen de richtlijnen zal veranderen, maar absoluut te denken geeft.

Prevalence of midline cervical spine tenderness in the non-trauma population

Dat we ooit spoedeisende geneeskunde bedreven zónder een echo-apparaat, kun je je inmiddels niet meer voorstellen. Dat is echter niet vanzelf gegaan. Het certificeringstraject van de NVSHA is inmiddels een voorbeeld voor andere medische specialismen en zelfs SEH-artsen in andere landen. Lees het in dit artikel van Prem Sukul en collega’s.

Basic certification process for point-of care-ultrasound in emergency medicine: an European perspective

100% NL

SEH-artsen hebben een belangrijke rol in de behandeling van intoxicaties en de complicaties daarvan. Voor ons is er echter ook een belangrijke maatschappelijke rol gelegd, want wat doe je als het klinische beeld niet overeenkomt met het vermeend ingenomen middel? Er kan dan sprake zijn van vervuilde of andere drugs. Aan de hand van deze klinische les in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zetten AIOS SEH Philip Frankenmolen en zijn collega’s uiteen hoe een regionaal samenwerkingsverband en landelijke registratie verder slachtoffers van vervuilde drugs mogelijk helpen voorkomen.

Complicaties van vervuilde drugs
Hoe kunnen we het aantal slachtoffers beperken?

Deze editie is gemaakt door: Dennis Barten, Hermien Gaasbeek, Caroline Hoogerheide, Britt van der Kolk, Jeroen Veldhuis, Peter Veldhuis, Rob Verdonschot en Luuk Wansink.

Pin It on Pinterest

Share This