Welkom bij de vijfde editie van de literatuur update. Deze editie bevat 5 artikelen:
1 van Nederlandse bodem en 4 internationale.

Deze editie is gemaakt door: Dennis Barten, Hermien Gaasbeek, Caroline Hoogerheide, Britt van der Kolk, Jeroen Veldhuis, Peter Veldhuis, Rob Verdonschot en Luuk Wansink.

Subsidieronde SGOfonds geopend
Doe jij zelf ook onderzoek binnen de Spoedeisende Geneeskunde? De nieuwe subsidieronde van het SGOfonds is nu geopend! Tot 1 september 2021 kan je een subsidieaanvraag voor jouw onderzoeksproject indienen. Meer informatie vind je op www.sgofonds.nl.

100% NL

Relevanter dan deze studie kun je niet zijn! Onze eigen Vincent Klokman en Dennis Barten uit het VieCuri ziekenhuis hadden juist afgelopen april een studie gepubliceerd over ziekenhuiscrisis en rampen toen er op hun eigen Venlose SEH een watersnood crisis uitbrak. Mooi overzichtsartikel over wat er allemaal mis kan gaan in een ziekenhuis en waar je als ziekenhuis – en SEH in het bijzonder – dus op voorbereid moet zijn.

A scoping review of internal hospital crises and disasters in the Netherlands

GUIDELINE

Is het nou anafylactisch of alleen allergisch? En hoelang observeren we een anafylactische patiënt? Wat is eigenlijk de evidence voor al die medicatie die je ná de adrenaline geeft? Zie hier de geüpdatete internationale richtlijn voor de behandeling van anafylaxie. En als je dan toch bezig bent lees je ook de blog op fanofEM over dit onderwerp.

Evidence update for the treatment of anaphylaxis

 

LANDMARK

Gaat dit het landmark onderzoek zijn dat het einde van het tijdperk van hypothermie na OHCA inluidt? Deze randomised trial lijkt heeft momenteel in elk geval het laatste woord in de reeds twee decennia durende discussie. Wat vind jij er van? Zie ook de interpretatie van het artikel door “RebelEM” en “The Bottom Line”.

Hypothermia versus Normothermia after Out-of-Hospital Cardiac Arrest
 

MUST READ

Dit vonden wij de mooiste review van de afgelopen periode. Vaak worden belangrijke artikelen over pediatrische spoedeisende geneeskunde niet gepubliceerd in de tijdschriften die regelmatig worden bestudeerd door SEH-artsen in de algemene spoedeisende geneeskunde. De AJEM selecteerde tien onderzoeken die zij impactvol, robuust en relevant vonden. Deze review omvat onderzoeken naar status epilepticus, hartstilstand, astma, kinderkoorts, wondverzorging, spoedintubatie, coronavirus en trauma.

Pediatric emergency medicine literature 2020
 

FUNTASTIC

Pin It on Pinterest

Share This