De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) heeft het initiatief genomen om een aantal keren per jaar een update te geven van de belangrijkste literatuur van de afgelopen maanden.
Het streven is het vak van Spoedeisende Geneeskunde op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren en te handelen volgens de principes van evidence-based medicine. Het is dan van belang dat keuzes kunnen worden onderbouwd op basis van (recente) literatuur.
Om niet te verdrinken in de overweldigende hoeveelheid artikelen die dagelijks verschijnen, hebben zij een interessante selectie gemaakt. Deze updates worden ook op fanofEM geplaatst, zodat we het kunnen delen met al onze collega’s met interesse in de Spoedeisende Geneeskunde.
LANDMARK
Landmark artikel van recente datum
MUST READ
Landmark artikel van oudere datum wat elke SEH arts gelezen moet hebben
GAME CHANGER?
Dit zou ons klinisch handelen kunnen veranderen
100% NL
Een goed artikel van eigen bodem
REVIEW
De beste review van de afgelopen maanden
LANDMARK
Tranexaminezuur bij gastrointestinale bloedingen? HALT-IT!
In deze internationale RCT met > 12.000 patiënten met een GI-bloeding werd geen aantoonbaar voordeel gevonden voor het toedienen van tranexaminezuur (bij de patiënten waarbij de behandelend arts twijfelde of hij deze wel of niet moest toedienen).
Zie ook fanofEM blogpost:
Tranexaminezuur bij gastro-intestinale bloedingen: Time to HALT-IT!
Tranexaminezuur bij traumatische intracraniële bloedingen
Nóg een belangrijke recente grote studie over tranexaminezuur, nu bij patiënten geïsoleerde traumatisch intracraniële bloedingen.
Deze studie heeft niet bewezen dat TXA standaard bij iedere patiënt met traumatisch hersenletsel dient te worden gegeven. In een (grote!) subgroepanalyse lijken patiënten met mild tot matig traumatisch hersenletsel (GCS 9-15) wel voordeel te hebben.
Zie ook fanofEM blogpost:
Zorgt tranexaminezuur bij geïsoleerd traumatisch hersenletsel tot verminderde mortaliteit? Een analyse van de CRASH-3 trial.
Pneumothorax: invasief of conservatief behandelen?
Een patiënt met matig grote tot grote spontane pneumothorax zonder drain behandelen? Deze RCT onderzocht het. Conservatieve behandeling is van deze patiënten is nog niet klaar voor prime time, maar het is wel een interessante gedachte!
Ontslaginstructies na trauma capitis: hoe kunnen we het verbeteren?
Amber Hoek (SEH-arts KNMG Erasmus MC) en collega’s publiceerden deze systematic review en meta-analyse naar verschillende manieren van patiëntvoorlichting bij ontslag van de SEH. Wat bleek: een mondelinge instructie is niet altijd genoeg. Toevoeging van schriftelijke en mogelijk video informatie aan de ontslaginstructie laat veelbelovende resultaten zien op het begrip en juiste recall van het ontslaggesprek.
Maar liefst 26 repositietechnieken van een schouderluxatie
Deze review beschrijft 26 (!) methoden om een schouderluxatie te reponeren. Ken jij ze allemaal?
Mooi stuk ook om te delen onder collega’s (arts-assistenten, HAIOs’, VS/PA’s, etc.).
Samenstellers:
Dennis Barten, Caroline Hoogerheide, Britt van der Kolk, Jeroen Veldhuis, Peter Veldhuis, Rob Verdonschot, Luuk Wansink
Recente reacties