De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) heeft het initiatief genomen om een aantal keren per jaar een update te geven van de belangrijkste literatuur van de afgelopen maanden.

Het streven is het vak van Spoedeisende Geneeskunde op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren en te handelen volgens de principes van evidence-based medicine. Het is dan van belang dat keuzes kunnen worden onderbouwd op basis van (recente) literatuur.

Om niet te verdrinken in de overweldigende hoeveelheid artikelen die dagelijks verschijnen, hebben zij een interessante selectie gemaakt. Deze updates worden ook op fanofEM geplaatst, zodat we het kunnen delen met al onze collega’s met interesse in de Spoedeisende Geneeskunde.


LANDMARK
Landmark artikel van recente datum

MUST READ
Landmark artikel van oudere datum wat elke SEH arts gelezen moet hebben

GAME CHANGER?
Dit zou ons klinisch handelen kunnen veranderen

100% NL
Een goed artikel van eigen bodem

REVIEW
De beste review van de afgelopen maanden

 

LANDMARK

Tranexaminezuur bij gastrointestinale bloedingen? HALT-IT!

In deze internationale RCT met > 12.000 patiënten met een GI-bloeding werd geen aantoonbaar voordeel gevonden voor het toedienen van tranexaminezuur (bij de patiënten waarbij de behandelend arts twijfelde of hij deze wel of niet moest toedienen).

Zie ook fanofEM blogpost:

Tranexaminezuur bij gastro-intestinale bloedingen: Time to HALT-IT!

HALT-IT Trial Collaborators. Effects of a High-Dose 24-h Infusion of Tranexamic Acid on Death and Thromboembolic Events in Patients With Acute Gastrointestinal Bleeding (HALT-IT): An International Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Lancet. 2020 Jun 20;395(10241):1927-1936. PMID 32563378

 

MUST READ

Tranexaminezuur bij traumatische intracraniële bloedingen

Nóg een belangrijke recente grote studie over tranexaminezuur, nu bij patiënten geïsoleerde traumatisch intracraniële bloedingen.
Deze studie heeft niet bewezen dat TXA standaard bij iedere patiënt met traumatisch hersenletsel dient te worden gegeven. In een (grote!) subgroepanalyse lijken patiënten met mild tot matig traumatisch hersenletsel (GCS 9-15) wel voordeel te hebben.

Zie ook fanofEM blogpost:

 Zorgt tranexaminezuur bij geïsoleerd traumatisch hersenletsel tot verminderde mortaliteit? Een analyse van de CRASH-3 trial.

CRASH-3 trial collaborators. Effects of Tranexamic Acid on Death, Disability, Vascular Occlusive Events and Other Morbidities in Patients With Acute Traumatic Brain Injury (CRASH-3): A Randomised, Placebo-Controlled Trial. Lancet. 2019 Nov 9;394(10210):1713-1723. PMID 31623894

 

GAME CHANGER

Pneumothorax: invasief of conservatief behandelen?

Een patiënt met matig grote tot grote spontane pneumothorax zonder drain behandelen? Deze RCT onderzocht het. Conservatieve behandeling is van deze patiënten is nog niet klaar voor prime time, maar het is wel een interessante gedachte!

Brown SGA et al. Conservative Versus Interventional Treatment for Spontaneous Pneumothorax. N Engl J Med. 2020 Jan 30;382(5):405-415. PMID 31995686

 

100% NL

Ontslaginstructies na trauma capitis: hoe kunnen we het verbeteren?

Amber Hoek (SEH-arts KNMG Erasmus MC) en collega’s publiceerden deze systematic review en meta-analyse naar verschillende manieren van patiëntvoorlichting bij ontslag van de SEH. Wat bleek: een mondelinge instructie is niet altijd genoeg. Toevoeging van schriftelijke en mogelijk video informatie aan de ontslaginstructie laat veelbelovende resultaten zien op het begrip en juiste recall van het ontslaggesprek.

Hoek A et al: Patient Discharge Instructions in the Emergency Department and Their Effects on Comprehension and Recall of Discharge Instructions: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Emerg Med. 2020 Mar;75(3):435-444. PMID 31439363

 

REVIEW

Maar liefst 26 repositietechnieken van een schouderluxatie

Deze review beschrijft 26 (!) methoden om een schouderluxatie te reponeren. Ken jij ze allemaal?
Mooi stuk ook om te delen onder collega’s (arts-assistenten, HAIOs’, VS/PA’s, etc.).

Gottlieb M. Shoulder Dislocations in the Emergency Department: A Comprehensive Review of Reduction Techniques. J Emerg Med. 2020 Apr;58(4):647-666. PMID: 31917030

 

Samenstellers:

Dennis Barten, Caroline Hoogerheide, Britt van der Kolk, Jeroen Veldhuis, Peter Veldhuis, Rob Verdonschot, Luuk Wansink

 

Pin It on Pinterest

Share This