De tijd vliegt! 2019 is alweer bijna ten einde. Hét moment van alle jaaroverzichten (en natuurlijk de Top2000). Ook wij blikken graag met je terug op het afgelopen jaar.

Allerlei onderwerpen passeerden de revue op fanofEM. Zo hadden we volledig medisch inhoudelijke posts (denk aan aortadissectiekeuze voor infuusvloeistof en genderverschillen bij de overleving van een OHCA). Maar ook discipline-overstijgende posts (zoals het nut van cross-checken en burn-out en bevlogenheid). We kregen weer een stel infographics erbij over veelgebruikte medicatie op de SEH in de categorie ‘MedBox’. Ook boden we een online platform voor de presentatie van Jeroen Veldhuis  en Britt van der Kolk op het Dutch North Sea Emergency Medicine Conference over de belangrijkste SEH-literatuur van 2018-2019.

Maar welke blogposts werden het meest door jullie gelezen?

Dit is de top 3 van 2019:

 

  1. AIRWAYS- 2: eerst intubatie of toch een larynxmasker bij OHCA?

Auteurs: Rudolf Tolsma en Ben Goossellink, beide verpleegkundig specialist acute zorg en ambulance verpleegkundige RAV IJsselland

Reviewers: Hans van Schuppen, anesthesioloog (mede namens urgentiegeneeskunde.com) en Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

De eerste blogpost van 2019 is meteen onze meest gelezen post van 2019. En eerlijk gezegd, we zijn er best een beetje trots op. Bij de totstandkoming van deze post werkten namelijk meerdere disciplines nauw samen: 2 ambulanceverpleegkundigen, een anesthesioloog en een SEH-arts. De post verscheen direct na het multidisciplinaire resuscitatiecongres ‘ResusNL’.

Welke luchtwegstrategie is het beste voor patiënten met een out-of-hospital cardiac arrest? Lees het hier nog even terug.

 

 

  1. Antibiotica op de SEH bij sepsis – Think FERRARI and GO!

Auteur: Marieke Opdam, ANIOS SEH (inmiddels AIOS)

Reviewers: Fabienne Roossien, SEH-arts KNMG, Leonie Geut, SEH-arts KNMG en Jan Sinnige, arts-microbioloog

Vooruit, deze post is van 2018, maar wel van 31 december 2018 om precies te zijn 🙂

In deze post wordt uitgebreid stilgestaan bij de achtergronden van antibiotica en helpt je te snappen waarom we welke antibiotica geven. Ook wordt er een originele en praktische checklist gegeven; handig om even door te nemen voordat je bij een patiënt met antibiotica start.

Denk jij al bij je septische patiënten ‘FERRARI, then GO’? Nee? Wat ons betreft de moeite waard om deze post nog even te bekijken.

 

  1. Kort door de bocht? Klinisch redeneren op de SEH

Auteur: Femke Beije, SEH-arts KNMG

Reviewer: Leonie Geut, SEH-arts KNMG

Deze post over klinisch redeneren werd nog maar een paar weken geleden gepubliceerd en brak meteen alle records: binnen 3 dagen was de post al meer dan 500 keer gelezen en de eerste week bezochten dagelijks 200-300 collega’s onze website!

 Weet jij al het verschil tussen systeem 1- en systeem 2-denken en wat je kan doen om cognitieve fouten zoveel mogelijk te voorkomen? Lees het in onze blogpost.

Tot slot

Dank aan alle auteurs, reviewers en bezoekers van fanofEM. 2019 was weer een heel mooi #FOAMed-jaar en er staan voor 2020 alweer heel wat mooie blogposts klaar!

We wensen je hele fijne dagen toe en een schitterend 2020. Tot snel in het nieuwe jaar!

Team fanofEM: Leonie Geut, Cara Jager, Jeroen Veldhuis en Britt van der Kolk

Pin It on Pinterest

Share This