In september 2018 heb ik het European Board Exam in Emergency Medicine (EBEEM) part A gedaan. Tegelijkertijd heeft een groep van 4 SEH-artsen uit het Meander Medisch centrum dit ook gedaan.
Omdat veel collega’s vragen naar tips betreffende de voorbereiding, besloten we deze post te schrijven. Wat de beste methode is, zal per persoon verschillen, maar bij deze delen wij onze ervaringen. Anderen kunnen in de comments hetzelfde doen.
De motivatie
Femke Verbree-Willemsen, SEH-arts KNMG:
“Tijdens mijn opleiding miste ik een stukje verdieping. Ik wilde graag meer kennis om met de andere specialisten op niveau te sparren en om tijdens een overleg het advies van de nieuwe richtlijn uit mijn mouw te schudden. Ik wilde bovenal mijn zorg verbeteren. Hierop besloot ik in het laatste jaar van mijn opleiding te studeren met een stok achter de deur, en die stok was het Europees Examen.”
SEH-artsen KNMG Meander Medisch Centrum:
“Met het oog op onze aanvraag van de opleiding Spoed Eisende Geneeskunde en de komst van een AIOS SEG besloten wij als vakgroep dat we een minimaal gegarandeerd kennisniveau willen aanbieden. Het ideale scenario zou betekenen dat alle vakgroepleden aan alle EM Masterclasses zouden deelnemen, maar dit was voor ons niet realistisch. We hebben in de vakgroep twee groepen gemaakt, die afzonderlijk en serieel zouden gaan deelnemen aan de EBEEM, simpelweg omdat niet iedereen tegelijk afwezig kon zijn op de werkvloer.”
De aanpak
De belangrijkste informatie vind je op de EUSEM-website, zowel over de voorbereiding als over de praktische zaken.
- Hoe heb ik (Femke) het gedaan?
“Ik ben begonnen met het lezen van het stukje van Gaël Smits op EM Dutch.
Deze methode heb ik gevolgd met 2 boeken van Tintinalli’s Emergency Medicine, namelijk ‘Just the Facts’ en ‘Examination and Board Review’.
Ik heb een weekschema gemaakt waarin ik de hoofdstukken verdeeld heb met 20 á 30 pagina’s per week. Dat is meestal 1 hoofdstuk en de langere hoofdstukken heb ik verdeeld over 2, 3 of 4 weken. Hier heb ik de vragen bij gemaakt uit het board review boek.
Ook heb ik een flashcard app (AnkiDroid) gebruikt om de kennis bij te houden, wat erg fijn werkte. Hierin maakte ik korte vragen met eenduidige antwoorden, om deze later te herhalen.
Ik ben 9 maanden voor het examen begonnen en heb gemiddeld 4 á 5 uur per week gestudeerd. In vergelijking met een EM Masterclass is het minder intensief, maar wel over een langere periode. Dus ja, het is een commitment.”
- Hoe hebben wij (SEH-artsen Meander MC) het gedaan?
“In grote lijnen hebben wij dezelfde aanpak gevolgd als Femke en Gaël.
Echter, in plaats van een verdeling van de pagina’s over de weken hebben we per onderdeel één van de groepsleden verantwoordelijk gemaakt voor dat specifieke deel. Hiermee konden we zonder al te veel extra inspanning wel de diepte in en was er iemand verantwoordelijk voor het stellen van kritische en stimulerende vragen in onze app-groep.
Periodiek, in ons geval om de 4 weken, planden we een EBEEM etentje. Tijdens deze etentjes bespraken we de highlights, de resterende vragen van individuen en kon de ‘chef’ van het betreffende onderwerp nog een aantal zaken aanstippen. Daarnaast was de chef ook verantwoordelijk voor het verstrekken van een samenvatting van de stof, dus een samenvatting van de samenvatting.”
De volgende keer
Femke:
“Mijn belangrijkste tip: bedenk wat je leerstijl is en pas daar je methode op aan.
Als ik dat eerder had bedacht, had ik mijn tijd anders ingedeeld. Ik ben vrij visueel en competitief ingesteld. Voor mij was het lezen van ‘Just the Facts‘ achteraf niet nuttig. Dit boek heeft weinig diepgang. Ik vond het vragenboek van Tintinalli en de Ankidroid-app wel heel fijn werken, en ik heb veel mindmaps gemaakt.
Ook heb ik een abonnement genomen bij ACEP op hun vragen programma: PEER. Dit is een mooie database, momenteel met ruim 520 vragen, die steeds wordt vernieuwd en aangevuld. Dit is dus niet van EUSEM (of van EBEEM), maar bevat wel ongeveer dezelfde stof. Het houdt je score bij en je kunt per thema vragen maken. Je kunt vragen maken uit jouw zwakste thema’s en bij de multiple choice answers staat ruim uitleg. Uit deze set krijg je ook een goed idee van het soort vragen van het examen. Hier zijn wel kosten aan verbonden en werkt via een jaarabonnement (kosten $295- $495 voor SEH-artsen, met/ zonder ACEP lidmaatschap).
Er zijn meer van dit soort vragenprogramma’s waar anderen erg enthousiast over zijn. In de groep van het Meander MC heeft iemand de app Hippo EM QBank aangeschaft. Hier zit een adaptief algoritme achter, zodat je extra wordt bevraagd op je mogelijke kennishiaten (kosten ruim $400, 12 maanden abonnement).
Daarnaast heeft FOAM een schat van informatie, maar de auteurs bepalen het aanbod. Zoeken in een bepaald thema is moeilijker en je vindt niet altijd de basiskennis.”
Bottom line
Bedenk wat je leerstijl is en pas daar je methode op aan!
Een manier is om je beschikbare tijd in thema’s te verdelen en per thema vragen te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld via een vragenprogramma zoals PEER, Hippo en/of Tintinalli’s Emergency Medicine Examination and Board Review. Via een flashcard app, zoals AnkiDroid, kan kennis gemakkelijk en relatief goedkoop bevraagd en bijgehouden worden door de herhalingsfactor.
Doe het samen!
Een groepsaanpak heeft als voordeel dat je elkaar kunt blijven motiveren, niet alleen tijdens bijvoorbeeld periodieke etentjes, maar ook tussendoor op de werkvloer en via je app-groep.
Behoud je kennis!
Door de voorbereiding voor dit examen is onze parate kennis enorm uitgebreid. En om te voorkomen dat deze informatie wegzakt blijven een flashcard app en/of een vragenprogramma hierin behulpzaam. Elke dienst hebben we baat van onze parate kennis, zijn de overleggen effectiever en als belangrijkste punt: draagt het bij aan betere zorg.
Kortom, enorm motiverend en voor iedereen een aanrader om te doen en we hopen dat dit je een handvat geeft om te beginnen!
En als je het EBEEM part A al gedaan hebt: wat zijn jouw ervaringen en tips?
Meer lezen?
- https://www.eusem.org/ebeem/part-a
- https://www.eusem.org/ebeem/preparing-for-the-exam
- https://emdutch.com/2015/12/08/tips-voor-ebeem-examen/
- ACEP Peer
- Hippo Education EM Qbank
- AnkiApp- AnkiDroid
- Tintinalli’s Emergency Medicine Examination and Board Review (McGraw-Hill Specialty Board Review). 7th Edition. Susan Promes. ISDN: 9780071602051
- Tintinalli’s Emergency Medicine: Just the facts. 3rd edition. David M Cline et al. ISDN: 9780071744416
Auteurs:
Femke Verbree-Willemsen, SEH-arts KNMG
Roy Welsing, SEH-arts KNMG
Email: femkeverbree@hotmail.com en rtc.welsing@meandermc.nl
Twitter: @FCVerbree, @RoyWelsing
Reviewers:
Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG
Cara Jager, SEH-arts KNMG en EBEEM examiner
Recente reacties