Hoe word je effectiever én gelukkiger?

Zo begonnen we enkele maanden geleden de serie blogposts onder het hoofdstuk “Happy Doc”. Het is een zeer actuele vraag. Momenteel zijn er veel Spoedeisende Hulp artsen waarbij werk en privé uit balans zijn. Het is een enorme uitdaging om de onregelmatige werktijden, de grote verantwoordelijkheden en de stressvolle diensten te combineren met het ouderschap én voldoende tijd voor jezelf. Maar niet alleen binnen onze eigen beroepsgroep is dit een serieus probleem. “Een burn-out is helaas hip” kopte NU.nl nog vorige week. En volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 1 op de 7 werknemers burn-out klachten.

De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) heeft het onderwerp ‘welzijn’ hoog op de agenda staan. Niet voor niets is in 2015 de Richtlijn Workforce SEH gepubliceerd. Hierin wordt uitgebreid aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid van SEH-artsen voor nu en in de toekomst. Deze richtlijn wordt steeds meer omarmd door vakgroepen en op de werkvloer daadwerkelijk geïmplementeerd.

Maar hoe kan je nu zelf zorgen voor een betere persoonlijke balans van werk en thuis? Het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap kan hiervoor een inspiratie zijn. Schrijver Stephen Covey leert je hoe je de kwaliteit van je werkende leven, privéleven en gezinsleven kan veranderen en verbeteren aan de hand van zeven eigenschappen:

 

Vorig jaar hebben we de eerste drie eigenschappen beschreven op weg naar autonomie en onafhankelijkheid:

Eigenschap #1: wees proactief
Eigenschap #2: begin met het einde voor ogen
Eigenschap #3: belangrijke zaken eerst

In de blogpost van vandaag zullen we de focus verleggen van jezelf naar je omgeving. Tip: lees eerst de 3 vorige blogposts. De eerste 3 eigenschappen zijn namelijk gericht op jou als individu. Deze moet je eerst onder de knie hebben voordat je je kunt focussen op de interactie met je omgeving; je kan geen positieve invloed uitoefenen op je omgeving als je geen onafhankelijke, zelfbewuste keuzes kan maken.

Investeer in relaties

Om goed te kunnen functioneren heb je voldoende reserves nodig. Stel deze reserves eens voor als jouw persoonlijke, emotionele bankrekening. Je kan het gebruiken wanneer je het nodig hebt, maar je moet het ook regelmatig aanvullen om te voorkomen dat het leeg raakt. Deze bankrekening is een metafoor voor al je relaties, zowel op je werk als thuis. Je kunt bij iedere interactie saldo storten of saldo opnemen. Een gezonde (werk)relatie is alleen mogelijk wanneer je regelmatig een storting doet en zo min mogelijk opneemt. Investeren in relaties, en dus investeren in je emotionele bankrekening, bouwt vertrouwen op zodat je soms een fout kan maken of iemand om een gunst kan vragen. Moet je je te vaak verontschuldigen, dan gaat het ten koste van je relatie.

Investeren: 6 mogelijkheden

Hoe werkt dat in de dagelijkse praktijk? Er zijn zes belangrijke investeringen die je kan maken:

Investeren in 6 mogelijkheden

Hoe werkt dat in de dagelijkse praktijk? Er zijn zes belangrijke investeringen die je kan maken:

1. De ander begrijpen: denk vanuit de ander, niet vanuit jezelf. Respecteer de ander oprecht als individu. Wanneer je jezelf in de ander verplaatst leer je zijn standpunt te begrijpen en toon je respect en begrip. Dit is een enorme investering in de relatie met de ander.

2. Op de details letten: een klein gebaar, kan zeer belangrijk zijn. Een glimlach, een compliment of juist een botte opmerking, het kan een enorme invloed hebben op je krediet. Een snelle storting of juist een grote opname is in een oogwenk gedaan.

3. Woord houden: eerlijk zijn is een enorme investering in je relatie. Het breken van een belofte is echter een nog grotere opname! Wanneer je een belofte breekt, dan word je de volgende keer niet meer geloofd. Probeer nooit een belofte te breken. Misschien moet je daadoor veel minder snel iets beloven dan dat je nu doet… zowel thuis als op je werk.

4. Verwachtingen verduidelijken: wees duidelijk over je verwachtingen, maak deze ook kenbaar aan de ander en zorg tevens dat de verwachtingen van de ander helder voor je zijn. Dit voorkomt grote teleurstellingen. Voorbeeld: je wordt in de wandelgangen gevraagd door een collega om een nieuw, gaaf project aan te pakken op de afdeling. Duidelijk kaders zijn (nog) niet besproken. Het blijft voor jou daardoor wat onduidelijk wat nu de bedoeling is. Er gaat enige tijd overeen en er bekruipt je het gevoel dat je collega al iemand anders heeft gevraagd. Bij de volgende vergadering komt jouw collega erop terug en vraag zich af waarom je nog niets op papier hebt gezet. Je staat met je mond vol tanden. Moest je vandaag met een concreet voorstel komen? Vage of strijdige verwachtingen zijn de oorzaak van bijna alle problemen in relaties.

5. Integriteit tonen: intrinsieke betrouwbaarheid is zeer belangrijk. Roddel niet over iemand anders achter zijn rug om, maar neem het juist op voor degene die afwezig is. Integriteit schept vertrouwen en vertrouwen is de basis voor goede relaties.

6. Je oprecht verontschuldigen (voor een opname op je emotionele bankrekening): je verwacht het misschien niet, maar oprechte verontschuldigingen kunnen juist stortingen zijn op je emotionele bankrekening. Door bijvoorbeeld een zieke collega moet je tijdelijk meer werken en kan je minder aandacht aan je partner besteden. Dat is een opname. Door je oprecht te verontschuldigen stel je je kwetsbaar op, tegelijkertijd kan je daarbij elkaars verwachtingen kenbaar maken. Moet je je te vaak verontschuldigen, dan gaat het ten koste van je relatie.

 

Wederzijdse afhankelijkheid = succesvolle samenwerking

In de komende blogposts zullen we eigenschappen 4, 5 en 6 behandelen. Deze zullen je helpen op weg van onafhankelijkheid (eigenschappen 1,2,3) naar wederzijdse afhankelijkheid (eigenschappen 4,5,6). Wederzijdse afhankelijkheid betekent dat je elkaar nodig hebt om op een zinvolle en succesvolle manier samen te werken/samen te leven. Het biedt grote mogelijkheden tot het ontwikkelen van waardevolle, belangrijke relaties (met je kinderen bijvoorbeeld) en kan zorgen voor een toename van productiviteit en succes.

Verder lezen?

Boeken:

  • Stephen Covey – The 7 habits of highly effective people
  • Jan Kuipers, Ben Tiggelaar – De kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat (boekje van slechts 80 pagina’s)

 

 

Auteur: Leonie Geut, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG

 

De ander begrijpen

Denk vanuit de ander, niet vanuit jezelf. Respecteer de ander oprecht als individu. Wanneer je jezelf in de ander verplaats leer je zijn standpunt te begrijpen en toon je respect en begrip. Dit is een enorme investering in de relatie met de ander.

Op de details letten

Een klein gebaar, kan zeer belangrijk zijn. Een glimlach, een compliment of juist een botte opmerking, het kan een enorme invloed hebben op je krediet. Een snelle storting of juist een grote opname is in een oogwenk gedaan.

 

Woord houden

Eerlijk zijn is een enorme investering in je relatie. Het breken van een belofte is echter een nog grotere opname! Wanneer je een belofte breekt, dan word je de volgende keer niet meer geloofd. Probeer nooit een belofte te breken. Misschien moet je daadoor veel minder snel iets beloven dan dat je nu doet… zowel thuis als op je werk.

 

Verwachtingen verduidelijken

Wees duidelijk over je verwachtingen, maak deze ook kenbaar aan de ander en zorg tevens dat de verwachtingen van de ander helder voor je zijn. Dit voorkomt grote teleurstellingen. Voorbeeld: je wordt in de wandelgangen gevraagd door een collega om een nieuw, gaaf project aan te pakken op de afdeling. Duidelijk kaders zijn (nog) niet besproken. Het blijft voor jou daardoor wat onduidelijk wat nu de bedoeling is. Er gaat enige tijd overeen en er bekruipt je het gevoel dat je collega al iemand anders heeft gevraagd. Bij de volgende vergadering komt jouw collega erop terug en vraag zich af waarom je nog niets op papier hebt gezet. Je staat met je mond vol tanden. Moest je vandaag met een concreet voorstel komen? Vage of strijdige verwachtingen zijn de oorzaak van bijna alle problemen in relaties.

Integriteit tonen

Intrinsieke betrouwbaarheid is zeer belangrijk. Roddel niet over iemand anders achter zijn rug om, maar neem het juist op voor degene die afwezig is. Integriteit schept vertrouwen en vertrouwen is de basis voor goede relaties.

Je oprecht verontschuldigen (voor een opname op je emotionele bankrekening)

Jje verwacht het misschien niet, maar oprechte verontschuldigingen kunnen juist stortingen zijn op je emotionele bankrekening. Door bijvoorbeeld een zieke collega moet je tijdelijk meer werken en kan je minder aandacht aan je partner besteden. Dat is een opname. Door je oprecht te verontschuldigen stel je je kwetsbaar op, tegelijkertijd kan je daarbij elkaars verwachtingen kenbaar maken. Moet je je te vaak verontschuldigen, dan gaat het ten koste van je relatie.

Pin It on Pinterest

Share This