In de vorige blogpost over “The 7 habits of highly effective people” van Stephen Covey bespraken we de eerste eigenschap: wees proactief. Het ging over hoe je zelf bewuste keuzes kan maken in je denken en handelen en je niet hoeft te laten beïnvloeden door omstandigheden. Over hoe je je cirkel van invloed en betrokkenheid kan sturen en over hoe je kan zorgen voor meer positieve energie voor jezelf en je omgeving.

Begin met het einde voor ogen

De tweede eigenschap gaat over het einddoel waar je naar streeft. Het is van groot belang dat je weet waar je naar toe wilt. “Je kan keihard werken om hoger op de ladder te komen en dan ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat.” Je zal dus eerst het gebouw moeten kiezen, kortom: de doelen die je na wilt streven. Pas als je die doelen hebt gekozen, wordt het zinvol om een ladder te beklimmen.

Leider ≠ manager

Voordat je begint met klimmen zoekt een goede leider de juiste muur uit, een goede manager zorgt er vervolgens voor dat er op een effectieve manier naar boven wordt geklommen. Een goede leider is dus een wezenlijk andere functie dan een manager. Een succesvolle manager kan een falende leider hierin niet vervangen. Goed en effectief leiderschap is dus essentieel. Daarin speelt het stellen van doelen een onmisbare rol.

Persoonlijke missie

Maar hoe weet je nu precies wat je doel is? Als proactief mens kan je beginnen met formuleren wie je wilt zijn en wat je wilt doen in je leven. Doe het! Wat wil je graag dat mensen zeggen als ze een speech houden op jouw eigen begrafenis? Hoe wil je herinnerd worden? Het klinkt misschien wat luguber, maar het kan je helpen in het stellen van je doelen. Het opschrijven ervan is een van de meeste effectieve manieren om je doelen uiteindelijk daadwerkelijk te bereiken. Het is je eigen grondwet als het ware. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het is erg zinnig om te doen. Als je iets wil veranderen in je leven moet je allereerst weten wat je nu eigenlijk precies belangrijk vindt. Het hoeft niet in een keer goed te zijn en het is juist waardevol om het zo nu en dan te evalueren en te herschrijven. Alle keuzes en handelingen die op je pad komen, kan je toetsen aan deze persoonlijke missie. Aan de hand hiervan kan je kijken of je nog de goede richting opgaat. Het is een soort kompas. Dit kompas geeft je zekerheid, sturing, kracht en wijsheid.

De link met eigenschap 1

Een computermetafoor uit het boek: Eigenschap 1 (proactiviteit) stelt: “Jij bent de programmeur van je eigen leven” en eigenschap 2 (begin met het einde voor ogen): “Schrijf je eigen programma”. Zolang je niet accepteert dat jij verantwoordelijk bent dat jij de programmeur bent, dan zal je geen moeite doen om het programma te schrijven en weet je niet waar je naartoe gaat.

Jouw centrum

Hier heeft Covey mij echt een nieuw inzicht gegeven. Voordat je je einddoel en persoonlijke missie schrijft, moet je bedenken wat ‘jouw centrum’ is. Wat vormt jouw referentiekader? Dat zaken als geld of bezit niet het belangrijkste zijn, is geen verrassing. Maar ook als je vriendschap, werk of zelfs je partner of familie als centrum kiest kun je in lastige situaties komen. In het boek zet Covey uiteen wat bij elk van deze centra de problemen zouden kunnen zijn. Enkele voorbeelden: emotionele afhankelijkheid als je partner het centrum is, verwaarlozing van relaties en gezondheid als werk het middelpunt is en wanneer je gezin het centrum vormt ben je zeer kwetsbaar en is je eigenwaarde gebaseerd op de reputatie van je gezin.

Maar stel je nu eens voor dat je principes (kernwaarden) als centrum kiest. Goede principes blijven altijd gelden. Principes zijn niet afhankelijk van omgeving, van anderen of van tijd. Als je leven is gebaseerd op principes, kan je je keuzes op een goede manier onderbouwen. Wat kan er tegen een beslissing zijn die genomen is op basis van goede principes?

Dit kan je toepassen op alle rollen die je in het leven hebt zoals werknemer, partner in een relatie, vader, sportmaatje, etc. Het is je stabiele kern in je (drukke) leven. Je kiest niet vanuit de toevallige omstandigheden, maar vanuit je proactieve houding. Omdat je beslissingen gebaseerd zijn op je kernwaarden, kan je het goed uitleggen en weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Aan de slag!

Benoem je kernwaarden.

Bedenk welke rollen jij in je leven hebt (werk, vrienden, familie, vrije tijd, etc.) en beschrijf wat voor persoon je binnen deze rol wil zijn.

Ga er eens goed voor zitten en stel jouw persoonlijke missie op. Het kost even tijd en hoeft niet in een keer af te zijn. Leg het eens weg en bekijk het weer eens opnieuw. Het zal je helpen in het bereiken van je doelen. Evalueer je missie periodiek, bijvoorbeeld om de 6-12 maanden.

Meer weten?

Boeken:

  • Stephen Covey – The 7 habits of highly effective people
  • Jan Kuipers, Ben Tiggelaar – De kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat
  • Mike Drummond – Stop physician burnout
  • David Allen – Getting things done

Blog:

 

Auteurs: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG en Leonie Geut, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This