Het gebruik van gammahydroxyboterzuur (GHB) komt volgens het Trimbos Instituut relatief weinig voor onder de algemene bevolking. Volgens het instituut had in 2015 1,6% van de bevolking van 18 jaar en ouder ooit GHB gebruikt. Het actuele gebruik (in de afgelopen maand) lag op 0,2%, een lager percentage dan voor bijvoorbeeld ecstasy (1,0%), cocaïne (0,7%) en amfetamine (0,4%).[1]

GHB wordt met name in het uitgaansleven gebruikt, zowel alleen als in combinatie met een ‘upper’, zoals XTC of cocaïne. Na het gebruik van deze ‘uppers’ wordt men van GHB weer rustig. Maar het heeft niet alleen een vaste plek in het uitgaansleven, het kent ook veel ‘thuisgebruikers’. Wat kan beginnen als weleens een ‘shotje’, kan snel uitlopen op ernstige afhankelijkheid. Hierbij dient ook ‘s nachts om de paar uur GHB genomen te worden. Het (plotseling) stoppen met GHB kan leiden tot ernstige en levensbedreigende ontrekkingsverschijnselen.

Opvallend is dat ondanks het vrij lage gebruikerspercentage het aantal presentaties op de SEH waarbij GHB een rol speelt relatief hoog is. GHB kan thuis eenvoudig worden gemaakt, met wisselende kwaliteit en concentraties tot gevolg. Omdat GHB zo lastig te doseren is, is het risico op overdosering groot. Intoxicaties en ontrekkening kunnen leiden tot levensbedreigende situatie, waarbij snel gehandeld moet worden. Lees er alles over in dit protocol.

Hebben jullie een ander protocol of handel jij anders op jouw SEH? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

 

 

Referentie:

  1. Ministerie van veiligheid en Justitie. Trimbos Instituut. Nationale Drugmonitor. 2016

 

 

Auteur: Leonie Geut, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Marian van Schepen, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This