Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft weleens een epistaxis. Bij kinderen wordt het vooral na een trauma of tijdens infecties gezien. Bij de oudere populatie treedt het meestal op als gevolg van hypertensie en/of door het gebruik van anticoagulantia. Epistaxis komt uit het Grieks (ἐπιστάζωen betekent “overmatig druppelen”. Het stopt in de meeste gevallen vanzelf of kan eenvoudig door de huisarts worden behandeld. Een deel van de bloedingen is echter hardnekkiger en moet op de SEH worden behandeld of zelfs op de OK.

Dit protocol laat zien hoe een epistaxis op de SEH getamponneerd kan worden. Daarnaast geeft het een kort en bondig overzicht van het lichamelijk onderzoek, de risicofactoren en de nazorg.

Ga naar epistaxis protocol

 

 

Auteurs: Britt van der Kolk en Joris Datema, AIOS SEH

 

Reviewer: Marian van Schepen, SEH-atrs KNMG, Bas Rinia, KNO-arts

 

Pin It on Pinterest

Share This