Met trots presenteren we deze week onze eerste podcast!

In november waren de AIOS SEH van regio Noord-Nederland te gast in het Medisch Centrum Leeuwarden voor een fantastische Regionale Onderwijsdag. Deze dag met als titel “Mastering the resus room: cutting edge resuscitation” werd door o.a. Ewoud ter Avest SEH-arts KNMG, georganiseerd. Naar aanleiding hiervan besloot Heleen Lameijer, AIOS SEH in het Universitair Medisch Centrum Groningen deze toffe podcast te maken.

Zoals James E. Manning, professor Spoedeisende Geneeskunde aan de Universiteit van North Carolina, op het SMACC-congres in Dublin al besprak is de circulatie de achilleshiel van de reanimatie. We kunnen goed ventileren en oxygeneren. Ook het defibrilleren draagt bij aan een goede uitkomst van een reanimatie. De aantoonbare verbetering van de overleving door Automatische Externe Defibrillators (AED’s) is daar een voorbeeld van.

Het circuleren blijft echter een kwetsbaar punt, de achilleshiel van de reanimatie. Hierdoor schiet een goede coronaire perfusiedruk vaak tekort. In deze podcast bespreekt Heleen Lameijer de evidence en de toekomstperspectieven als het gaat om reanimatie in Nederland. Wat is eigenlijk effectieve Basic Life Support (BLS) en hoe kunnen we dit monitoren? Zijn een arterielijn en/of capnografie nuttig tijdens een reanimatie? Wat is de meerwaarde van mechanical chest compression t.o.v. manuele massage tijdens reanimatie in het ziekenhuis? En wat is eigenlijk het nut van adrenaline?

 

*mg Hg die in de podcast genoemd wordt moet mmHg zijn

 

Take Home Points

  • De uitkomsten van een reanimatie zijn afhankelijk van de coronaire perfusiedruk
  • Beïnvloeding van de coronaire perfusiedruk kan door BLS en adrenaline
  • Adrenaline werkt in een reanimatiesetting door perifere vasoconstrictie en niet door het bèta-effect
  • Het effect van de adrenaline is te meten door de coronaire perfusiedruk
  • Intra-aortaal gedoseerde en getitreerde adrenaline is mogelijk de toekomst voor het bereiken van Return of Spontaneous Circulation (ROSC)

Pin It on Pinterest

Share This