Vandaag heeft fan of EM de eer om de hoogtepunten van het SMACC congres van afgelopen juni te presenteren. Dat zal plaatsvinden op de “EM RECAP 2016” in het Westfriesgasthuis in Hoorn.

 

SMACC staat voor Social Media and Critical Care. Het is gebaseerd op de filosofie van FOAM (Free Open Access Medical education – #FOAMed). Op basis van dit platform heeft iedereen, overal, op elk moment de beschikbaarheid over informatie binnen de Spoedeisende Geneeskunde. Dit is vooral gebaseerd op websites, blogposts en Twitter.

 

Het congres is pas enkele jaren geleden voor het eerst gehouden, om precies te zijn in 2013 in Sydney, Australië. Destijds telde het 700 deelnemers, inmiddels is het uitgegroeid tot 2000 bezoekers uit de hele wereld waarbij de kaarten binnen enkele minuten zijn uitverkocht.

 

Once you go SMACC, you will come back!

 

Met de komst van SMACC is er voor het eerst een congres waarbij FOAM volledig tot zijn recht komt. Het doel is niet alleen om inhoudelijk ontzettend goede presentaties neer te zetten en workshops te organiseren, maar ook vooral om elkaar te inspireren en te motiveren.

 

Tijdens de fan of EM  “SMACCxperience” nemen we jullie mee in de unieke ervaring van SMACC. Bekijk de film via onderstaande afbeelding en je krijgt een indruk van de inspirerende werking van SMACC.

 

De onderstaande talks/workshops zijn wat ons betreft enkele van de vele hoogtepunten van SMACC. Klik op de links en je kan de presentaties terugkijken.

 

Reuben Strayer – Disruption, danger, and droperidol: emergency management of the agitated patient

Agitatie op de SEH: we maken het allemaal weleens mee. Maar er is wel een groot verschil tussen iemand die onrustig, maar corrigeerbaar is en iemand met een Excited Delirium Syndrome.

Hoe pak je de verschillende vormen van agitatie het beste aan? Hoe bescherm je de patiënt en niet in de laatste plaats jezelf en je team? Reuben Strayer (@emupdates) gaf hier een duidelijk overzicht over en legt haarfijn uit waarom droperidol weer zijn intrede zou moeten doen in de behandeling van de geagiteerde patiënt.

 

Anand Swaminathan – Thin-slicing in the ED

Dit is iets wat je morgen kan toepassen op je SEH. Ieder ziektebeeld kent een spectrum van ernst: infectie is niet gelijk aan sepsis, overvulling is geen asthma cardiale met cardiogene shock en een allergische reactie is geen anafylaxieZet jezelf en je team op scherp. Stop met de paraplutermen en benoem waar het om gaat, zodat jij en je team daarop kunnen anticiperen. Bekijk de prachtige talk van Anand Schwaminathan, Emergency Physician uit de Verenigde Staten.

 

Mental practice & stress inoculation

In veel van de SMACC-talks kwam naar voren dat je beter kan presteren door je mentaal voor te bereiden op een heftige casus of een moeilijke vaardigheid. Dit wordt ook wel ‘Mental Practice’ genoemd. Hierbij voer je bijvoorbeeld een vaardigheid uit in je hoofd, zonder dat je fysiek iets doet. Je doorloopt bijvoorbeeld alle stappen van het plaatsen van een thoraxdrain of een cricothyroidotomie. Of je stelt een beslisboom op wanneer je overgaat op een thoracotomie of peri-mortem sectio in een (traumatische) reanimatie.

Het zal het een stuk makkelijker voor je zijn om terug te grijpen op je kennis en vaardigheden die je eerder hebt opgedaan en hebt geoefend.

 

 

Overige beschikbare must-sees

 

Victoria Brazil – So, you think you are a resuscitationist…?

Dit was de openingssessie. Feedback geven én ontvangen zijn essentieel voor de ontwikkeling tot een goede SEH-arts. Hoe kan je dit toepassen in je dagelijkse praktijk? Bekijk hier de tips and tricks.

 

Scott Weingart – Kettlebells for your brain
“Exercise is work to live longer, meditation is work to live better”. Er is momenteel eigenlijk geen discussie meer over de noodzaak van stressreductie en welzijn thuis en op het werk. De kern van Scott Weingart’s betoog is dat mindfulness voor het brein is wat bewegen voor het lichaam is. Mediteren heeft ook een gunstig effect op werkprestaties. Dus probeer het eens!

 

Sara Gray – The Peri-Mortem Caesarian Section

Een van de onze grootste angsten: de zwangere vrouw in reanimatie-setting. Ben jij hierop voorbereid? Als je antwoord ‘nee’ is, luister dan naar deze inspirerende talk.

 

 

Overige must-see talks (deze komen binnenkort beschikbaar)

 

Voor meer audio en video download de SMACC app of kijk op de website van SMACC.

 

 

Auteurs:

Britt van der Kolk, AIOS SEH en Leonie Geut, AIOS SEH

 

Reviewers:

Klaartje Caminada, SEH-arts KNMG en Jeroen Veldhuis SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This