Patiënten overdragen; we doen het de hele dag door. Tijdens overleg met een supervisor, tijdens de dienstwissel of wanneer we een patiënt opnemen op de afdeling. Het is een essentieel onderdeel in onze dagelijkse communicatie. Het bepaalt onder andere hoe jij overkomt op supervisoren, maar belangrijker nog: het draagt bij aan goede zorg voor de patiënt. Lees in deze blog hoe je een patiënt effectief overdraagt.

 

Stap 1: Voorbereiding

Neem even een moment voor jezelf om na te denken hoe en wat je gaat zeggen. Degene met wie je overlegt, heeft de patiënt waarschijnlijk (nog) niet gezien. Daarnaast zijn er een aantal andere mogelijk verstorende factoren zoals: de ander kan druk zijn, gestrest, of hij heeft een slechte dag. Je moet de ander dus helpen te begrijpen wat je van hem/haar wil. Denk na over de volgende onderdelen:

  • Met wie ga je overleggen?
  • Wat is het doel van het gesprek?
  • Hoe ga je dat doel bereiken?

 

Stap 2: Introductie

Maak een connectie met de andere specialist:

  • Stel jezelf rustig voor, met naam en functie.
  • Begroet de ander en zorg dat je weet met wie je spreekt.

 

Stap 3: SBAR

Situation

Start met het belangrijkste – the BIG news – zodat de andere specialist ook weet waarom je juist hem/haar nu belt. Het is de “James Bond-opening” (je werkdiagnose). Bijvoorbeeld: ik heb op de SEH een 25 jarige man die ik verdenk van een appendicitis

 

Background

Relevante zaken uit voorgeschiedenis, anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld: sinds 2 dagen buikpijn, begonnen in de bovenbuik, nu verplaatst naar rechts onder in de buik. Bij lichamelijk onderzoek drukpijn maximaal bij McBurney met een temperatuur van 37.8 en op de echo abdomen blijkt ook sprake van een verdikte appendicitis. Patiënt is nuchter.

 

Assessment

Dit is opnieuw je werkdiagnose. Hier herhaal je dus de werkdiagnose die je in je ‘James Bond-opening’ al gegeven had. Bijvoorbeeld: daarom denk ik dat deze patiënt een appendicitis acuta heeft.

 

Recommendation

Dit gaat over het beleid/plan dat je voor je patiënt hebt. En wat je van de andere specialist verwacht. Dit geheel volgt logisch uit je werkdiagnose.

Bijvoorbeeld: ik zou deze patiënt willen opnemen voor een appendectomie. Ik zal patiënt aanmelden bij anesthesist en OK. Ik schrijf Ceftriaxon/Flagyl en profylactisch fraxiparine voor. Zorgt u dat er iemand van de chirurgie de patiënt voorlicht over de operatie en de risico’s?

 

Deze tips en tricks zorgen voor een strak en duidelijk verhaal bij iedere overdracht.

 

 

Meer weten?

Deze blog is gebaseerd op een fantastische podcast van St.Emlyn’s door Simon Carley en Iain Beardsell. Luister de hele podcast hier. Er wordt in de podcast ook nog gesproken over illusion of choice, een interessant principe (begint rond minuut 11.15). Deze podcast is overigens ook te vinden op je podcast app. Veel plezier!

 

 

Auteur: Jeroen Veldhuis, SEH-arts KNMG

 

Reviewer: Leonie Geut, AIOS SEH en Cara Jager, SEH-arts KNMG

 

Pin It on Pinterest

Share This